onsdag

Snabbguide till Kina

Tog en sväng om Kina häromveckan och tänkte dela med mig av ett par tips och iakttagelser guideboken och internet inte sa så mycket om. Det här gäller bara Beijing och Shanghai, så om du åker ut till landsbygden och blir påkörd av en get, så är det inte mitt fel.

1. Toaletter
Nej, det är inte bara hål i golvet. Det finns västerländska toaletter nästan överallt, men du får leta. Vissa offentliga toaletter har skyltar på dörrarna vilka som är vilka, men det är mer undantag än regel. Peta upp alla dörrar tills du hittar den du vill ha. Man kan kolla efter golv som inte är upphöjda också. Glädjen av att hitta en helt vanlig toalett överväger lätt att du inte kan låsa dörren.
Ha alltid toapapper i väskan. (Ha alltid en väska.) För att inte behöva kånka runt på en hel jävla rulle Serla i midjeväskan (var ska mina solglasögon få plats?) så började jag sno alla rullar här hemma när de var använda till hälften. Jag samlade ihop en hög handväskvänligt toapapper, och Micke funderade på vem det var som gick på toa så jävla mycket för att pappret försvann snabbare än vanligt.

2. Rödljus och trafik
Den goda nyheten är att det finns många övergångsställen. Den dåliga nyheten är att du inte kan lita på dem. Grönt ljus betyder fortfarande att du kan få en bil i sidan, för de får svänga mot rött. Cyklar och mopeder kör hellre mot rött än mot grönt. Tricket är att gå ändå, och gå lugnt. Ha is i magen, för att om du helt plötsligt börjar springa eller ökar takten kan bilisterna inte avgöra var du kommer befinna dig. Medan du går lugnt över gatan kommer cyklar och bilar köra bakom dig, framför dig, bakom dig, framför dig.
Du upptäcker snart att det finns en ömsesidig respekt i den kaotiska trafiken. Ingen VILL köra på dig, eller någon annan, för det är skitjobbigt. Så till skillnad från i Malmö och Lund kommer de inte heller försöka. Gör helt enkelt som lokalbefolkningen, det finns alltid lokalbefolkning i närheten att härma.

Det här är inte ens rusning.
3. Kollektivtrafik
Taxi är rövbilligt, men tack vare det är det också ibland svårt att få tag på en. Trafiken tycker om att stå stilla också. Och något som är ännu rövbilligare är kollektivtrafiken. Du betalar 1:- för buss, 2:- för tunnelbanan. Du har råd att åka fel. Jag förespråkar tunnelbana framför buss, för den är mer pedagogisk, och fastnar inte i trafiken. Den fastnar inte ens på stationerna, när en signal låter har du ett obestämt antal sekunder på dig att gå på eller av, och sen slår dörrarna igen och tåget åker, oavsett passagerarnas status. Det är okej om din kompis inte kom med samma tåg som du, nästa tunnelbana går om mindre än 5 minuter, bara att vänta in.
Är du över 180cm lång kommer du dock slå huvudet i dörren, samt i takräcket, men du har bättre förutsättningar att knuffa dig av eller på. Tunnelbanan i Peking är inte en bra plats att vara artig på. Jag tror jag råkade armbåga någon i huvudet när jag skulle av i rusningstrafik. De är vana.

Finns det hjärterum finns det stjärterum. Och annars också.

4. Äta
Det finns inget som heter 5 sekunders-regeln, om du vill behålla din mage på insidan det vill säga. Faktum är att om du tappar något på bordet på restaurangen ska du anse det vara förlorat för alltid. Så nära, men ändå så långt borta. Det gäller dina ätpinnar, ditt sugrör, och den där fina dumplingen som du gärna ville smaka. Släpp taget. Gå i terapi när du kommer hem, men ät den inte.
Annars förespråkar jag att prova allt. Se bara till att det blivit ordentligt uppvärmt. Det bästa är om det fortfarande bubblar när det ställs på bordet. Ibland finns det en meny på engelska. Ibland är den menyn dyrare än de andra. Men det är fortfarande billigt, så vem bryr sig.
För övrigt kan du stå längs en gata och säga "jag tycker det ser ut som restauranger där borta", och istället hitta tryckerier och plasthinksbutiker. Det beror förmodligen på att alla skyltar är lika färgglada vad det än gäller, och för att du är analfabet.

Här sitter jag och min guidebok och funderar över hur jag lyckades beställa en och en halv liter cola till maten. För hela 10:-

5. Språket
Utgå från att ingen kan engelska. De verkar generellt kunna mer engelska i Shanghai än i Beijing, men det är inte mycket att hänga i granen. Peka och var övertydlig, för till skillnad från om du reser inom Europa och inte kan språket, så finns det inte ett enda jävla ord som betyder samma sak här som i Kina som du kan råka snubbla över. Lär dig räkna på fingrarna på Kinesiska, bra vid beställning av mat och prutning, dina två huvudaktiviteter i landet. Här är en guide.
Alla platser du vill åka taxi till måste du ha nerskrivna på Kinesiska för att visa chauffören, att peka på en karta är ingen bra idé. Ibland vill de ha ett telefonnummer dit du ska för att kunna ringa halv sex på morgonen och be om vägen.
Siffror är det enda de (nästan alltid) skriver som oss, vilket är en tröst.
I övrigt är engelskan rolig. "Mind the gap" blir "note that the level of gap". På caféer och toaletter står det "Please keep your belongings", taklampan heter "top of light", och ett hotell tyckte att jag inte skulle oroa mig om det brann, för att de hade "superior scattering facilities". Sprinklers alltså. Nej tack.

VAR ÄR VERBET?!!!?!

6. Övrigt
Klappa inte hundar.
Använd handsprit.
Om du ser H&M, Only, Vero Moda, Jack and Jones, gå in och kolla. Det är samma stil på kläderna, men helt andra än de som säljs hemma. Kul att se.
Reser du med barn? Du behöver inte kunna bevisa deras ålder. Barnbiljett får du om du är mellan 120 och 150cm lång. Praktiskt.
Slutligen, om någon frågar om du besökt kinesiska muren, säg ja, oavsett om du har det eller inte. Annars blir du aldrig av med dem och deras mycket mycket billiga tjänster. Du har även besökt minggravarna, alla tempel i världen samt en traditionell kinesisk tebjudning, och du behöver inte en massage, thank you very much.

1 kommentar:

  1. En mycket bra guide! Kan lägga till att kinesiska konststudenter attackerar dig på alla turistiga ställen och vill bjuda med dig på vernissage för att visa dig DEN SENASTE KONSTEN. Ju mer påstridiga och ju sämre tänder dom har desto sämre är också konsten.

    SvaraRadera