söndag

Fyll din lägenhet med Pepakura


Jag har en ny hobby. (Surprise!) Den här veckan har jag snöat in på att bygga pappersmodeller. Det går att bygga i princip vad som helst på det här viset beroende på hur mycket tålamod du har, allt tack vare ett trevligt litet program som heter Pepakura. Pepakura tar 3D-modeller och vecklar ut dem så att du kan skriva ut och veckla ihop dem igen själv. För att detta ska funka och du inte ska få ut hundra tusen bitar av Pepakura behöver 3D-modellen vara någorlunda simplifierad. För att ådstakomma detta skickar jag därför först modellen genom MeshLab innan Pepakura får göra sin grej. Låt mig demonstrera.


Gå till thingiverse.com och ladda ner något gulligt. Förslagsvis den populära "Cute Ocotopus Says Hello". Importera filen i MeshLab.
Meshlab hittas här.
Pepakura finns här.


Använd filtret "Quadric Edge Collapce Decimation", vad i hela friden det nu betyder. Det finns en detaljerad guide till detta här. Utöver det markerade jag sugpropparna på undersidan av foten, raderade dem och fyllde igen hålet med funktionen "Fill Hole", samt lämnade ögon och ögonbryn utanför större delen av simplifierandet så att de inte skulle slätas bort helt. Värt att nämna om MeshLab är att det inte går att ångra. Det finns ingen ctr-z att prata om. Helt galet. Spara ofta, svär mycket och försök igen. Exportera modellen när du är nöjd och har mindre än eller runt 500 ytor (trianglar) kvar.


Öppna i Pepakura och veckla ut. Dags att städa upp. Börja med att bestäm hur stor du vill att modellen ska bli, under 2D-menu -> change scale.

Pepakura tycker att bläckfisken består av två stora bitar, och att det är helt okej att alla flärpar överlappar varandra. Det är det inte. Högerklicka, ta join/disjoin face och börja dela upp modellen till mer lätthanterliga bitar. Använd också "edit flaps" och gör dem runt 7mm höga, mer behövs inte.

Här är en mer lämplig samling bitar, uppdelade, numrerade och utplacerade på så få A4-ark som möjligt. Vet ni vad papper kostar?! Nästan ingenting, men ändå. Gråt en stund över att din skrivare vill att du ska köpa magenta, cyan och grisrosa för att skriva ut ett par linjer i svart. Sedan börjar det roliga!


Klipp och skär ut alla bitar, och gå över alla viklinjer med ett falsben för att få snygga veck. På engelska kallas detta "to score", så om någon frågat dig om du scoreat i helgen kan du svara, "Om jag har!". Man får finna nöje i de små sakerna, för det här prepparbetet är skittråkigt. Ge mig en bläckfisk liksom. Anyway, linjer som är streckade ska vikas som en bergstopp och linjer som är streck-prick-streckade ska vikas som en dal.


Till själva ihopmonteringen antar jag att man kan använda lim. Jag gillar dubbelhäftande tejp, och eftersom jag är en jävla nörd har jag en Scotch Advanced Tape Glider - dubbelhäftandetejppistol.


Ignorera all eventuell sortering du gjorde i Pepakura och skär ut alla bitar på en gång, stirra dig blind på de små siffrorna och försök hitta vilka bitar som ska sitta var. Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar