söndag

Kärleksbrev till en flygplats

Jag köpte en bok, "1000 Creative Writing Prompts", för folk som gillar att skriva men inte har något att säga. Jag tyckte det passade mig. För endast $2.99 kan nån annan säga åt mig vad jag ska skriva, så är det problemet ur världen. De första sidorna bad mig skriva om thanksgiving och 4th of July, och det har jag inte så mycket att relatera till. Men sen kom #171: Skriv om en flygplats. Sure can do, så tillåt mig presentera kvällens hedersgäst, Charles de Gaulle.Charles de Gaulle flygplats i Paris är den aktivaste flygplatsen i Europa, en viktig spindel i nätet som kopplar ihop oss med städer världen över, New York, HongKong, Reykavik, Mumbai. Vid inflygning finns chansen att kasta en blick över Eiffeltornet, och väl på plats i terminal 2 kan du frottera bland märken som Cartier, Hermès och Prada. Franskan, som är kärleken och romantikens språk, är närvarande i hela huset. Skyltar är på franska. Säkerhetspersonalen pratar franska. Du lägger vant handbagaget på rullbandet tillsammans med din jacka, och röntgenoperatören säger något till dig på franska. Du ursäktar dig och frågar om hon kan ta det på engelska. Det kan hon inte. Hon fortsätter tjattra uppspelt på franska och du tittar dig något desperat omrking, eftersom det vanligtvis är en dålig idé att ignorera flygplatspersonal. Du uppfattar ordet “bauble”, betyder inte det kula eller sfär? Du plockar upp ditt kameraobjektiv ur väskan, håller upp det och säger “Camera lens! Click, click! Yes?”. Hon viftar dig irriterat vidare.

Charles de Gaulle byggdes på 70-talet och är bland annat känt för sina stora välvda tak och väggar. De långa promenadsträckorna mellan terminalerna underlättas av rullband i alla riktningar. Där flygplatstoaletter ofta kan vara ett vågspel överraskar CDG positivt med ljusa, moderna faciliteter. Efter en lång resa kallar nöden, och du slår dig ner efter att ha hittat ett ledigt bås. Nyfiken på om det finns ett öppet WiFi lutar du dig framåt för att plocka upp telefonen ur väskan. Toaletten autospolar dig i rumpan, ett forsande vattenfall bara för dig.
Du använder en något längre stund än vanligt till torkning. Efter att ha tvättat händerna återgår du till vänthallen.
Där kan du få gratis WiFi i 15 minuter.

Mellanlandningar brukar inte få räknas som resmål, men Paris är Paris, och du använder det som ursäkt för att motivera ditt lite dyrare val av vatten, en flaska Evian. Beroende på vilken sida säkerhetskontrollen en plastflaska är inköpt kan den antingen få resa jorden runt, eller halvfull förpassas till närmsta soptunna. På Charles de Gaulle uppmärksammar du glatt en dedikerad återvinningsstation för flaskor. En stor färgglad behållare ber dig vänligen stoppa din flaska i dess lucka. Du är färdig med din Evian och bidrar gärna till sopsortering. När du lyfter luckan stiger ett moln av fruktflugor ur behållaren. Ett förbipasserande par sneglar mot dig när du viftar vilt i luften runt ditt huvud. Ditt plan är redo för boarding och du rör dig tacksamt långt bort från återvinningen. Det kliar i håret hela vägen hem.

Nästa resa lägger du 350 kronor och en extra timmes restid på att mellanlanda i Österrike.

1 kommentar: