fredag

Dåliga böckers bokklubb levererar

Idag recenserar vi boken Vätten av Mikael Strömberg.

Enligt min databas äger jag 373 böcker. De flesta är på engelska. Jag fick nån idé om att jag borde lära mig uppskatta mitt eget modersmål lite mer, att det kanske går att skriva böcker på svenska som inte är stapplande och torra. Jag tog mig till min favoritbokhandel, och möttes av utmaningen att hitta en bok skriven av en svensk författare som inte var en kriminalroman.
Efter att ha läst tre av de fem böckerna jag kom hem med kan jag ju konstatera att nästa utmaning blir att hitta en bok som inte är skriven av en Stockholmare. Alltså vem fan bryr sig om era avfarter, sluta rabbla stadsdelar och berätta en historia tack.
"Även om Stockholm, en förhållandevis liten storstad, var staden man faktiskt aldrig kom fram till. Peter vägrade lära sig det. För honom var man framme när man passerad Arlandaavfarterna. Men sedan kom Väsbyavfarterna: Stora Väsby och Upplands Väsby. Efter det följde Bredden, där Scandichotellet blänkte med sina aluminiumfolieliknande väggar i morgonsolen. Man såg ända bort till Kista Tower, vilket tittade upp ovanför trädtopparna. Men innan man kom dit skulle flera trafikplatser avverkas: Rotebro, Häggvik, avfarten vid Sollentuna, därefter Kista."
"De hade kört förbi Frösunda, hade passerat Haga och hade fortsatt genom Eugeniatunneln, över Kungsholmen, genom Fredhällstunneln och över Essingeleden för att slutligen köra ner vid Aspudden och trixa sig in till Midsommarkransen och Nioörtsvägen"
Okej, tack för infon. Trevligt med en bok som enkelt kan filmatiseras med Google Streetview.
Istället för att berätta vad boken handlade om, kan jag berätta när jag började bry mig om någonting som hände i boken över huvud taget. Det skedde här:

Där fanns en liten tillbakablick till en händelse från 1931. Den var ganska trevligt skriven. Resten av boken var skriven som om ambitionen vara att kunna klappa sig själv på axeln efter varje sinnrikt skriven mening, snarare än att tja, föra en handling vidare.
"Partystämningen höjdes direkt i och med membranets svängningar i luren från dödspolarens röst."
"Han hittade en pizzasallad, kvar i sin plastburk, från vem visste hur längesen. Den givna ungkarlssåsen, ketchup, med utgånget bäst före-datum. Samt ett kraftigt gulnat, på grund av att locket saknades, bordsmargarin med en hemmagjord smörkniv nedstucken i."
"Han sökte fristad hos sin konkubin där den emotionella smärtan intensifierades tillsammans med den köttsliga. Den prekära grunden till skadan gjorde situationen så penibel att han först vägrat söka sjukvård."
Svängande membran, dödspolare, straffbar överanvändning av bisatser, konkubiner och penibla situationer. Okidoki. Vi säger så.

Vätten, du får minus en hamster av fem möjliga.

Tipsa mig om Svenska böcker ej skrivna av Stockholmare tack! (Och inte Ranelid heller)

1 kommentar: